Hov Pod Tekniska Detaljer Bilder & Videos Kontakt
  Tipsa en vän
 

Hov Pod

Här nedan kan du få lite mer information on Hov Pod-svävaren. Vi förstår att du kommer ha fler frågor, så tveka inte att kontakta oss!

Mått

Längd: 3,63 m
Bredd: 1,86 m
Höjd: 1,49 m

Bränsleförbrukning

Vid kryssningshastighet: 10 - 15 liter / timme
Snabbare hastighet: 15 - 20 liter / timme
Hov Pod ovan ifrån

Hastighet

Hastighet på vattnet uppgår till 64 km/h (nästan 35 knop). Kryssningshastighet ligger på 35 km/h (ca 19 knop).

Bärkraft

En mycket viktig faktor för svävare är bärkraften. Att inte överstiga bärkraften är viktigt för att man ska kunna starta från stillastående även ute på vattnet.

Svävare har större bärkraft när den framdrivs på land i jämförelse med när den körs på vatten. Detta beror på att när vattnet trängs undan under svävaren så minskar mottrycket uppåt och därmed bärkraften. Under faktiska tester har Hov Pod visat en bärkraft på 280 kg (3 vuxna personer) på vattnet utan problem även under kraft blåst.

Kjolen

Konstruktörerna har lagt stor vikt vid att kjolen på svävaren ska vara extremt hållbar. Detta gör att vikten på svävaren ökat, men för att minska slitage och samtidigt säkerställa att tåligheten är så bra som möjligt har man nyttjat ett kraftigt material för ändamålet. Några kompromisser på detta område har inte varit aktuellt eftersom tålighet, slitage och säkerhet har satts främst.

Motorn

Genom att använda endast en motor i bakre delen av svävaren har man minskat vikten på svävaren. Den bakre fläkten både lyfter och möjliggör styrning av svävaren. En annan fördel med endast en motor är att en ytterligare motor annars skulle placerats längst fram i svävaren. Detta skulle då ökat motorljudet kraftigt för föraren.

Genom att använda en kamrem för att driva fläkten har man kunnat placera motorn inkapslad och undangömd för att på så sätt också minimera ljudnivån.

Hov Pod motor
Hov Pod finns i två olika utföranden; en där motorn har 52 hästkrafter och en annan med en lite kraftigare motor som har 65 hästkrafter.

Saltvatten och korrosion

Hov Pod är konstruerad för att klara salt och korrosion. Motorn är t.ex. behandlad med anti-rostskyddsmedel utvecklat av Boeing.

Styra din Hov Pod

För att driva din Hov Pod framåt greppar man lätt och smidigt tag om gas-kontrollen som består av ett vridhantag av samma typ som på en motorcykel. För att svänga använder man styret som också det liknar styret på en motorcykel eller en vattenskoter. Några ytterligare krångliga reglage behövs ej för att styra din Hov Pod.

Säkerhet

 • Hov Pod använder endast en motor vilket minimerar underhållet.
 • Den genomtänkta konstruktionen består av bl.a. dubbla lager skumplast i golvet och stötdynor. Detta ger ypperlig säkerhet vid ev. grundstötningar.
 • För att minimera olycksrisken finns både skydd framför och bakom fläkten. På konkurrenters konstruktioner finns ofta endast skydd fram.
 • Du kan starta din Hov Pod både med nyckel och för säkerhetsskull även med handkraft, i form av ett draghantag.
 • Mätare som visar bl.a. hastighet, driftstid, temperatur och varvtal så att du hela tiden kan hålla koll på din Hov Pod.
 • Din Hov Pod är utrustad med ett 12 volts-elsystem som tillåter inkoppling av andra elektroniska apparater.
 • För att öka säkerheten ytterligare finns det en nödstopp om något skulle inträffa.
 • Svävare brukar ha en tendens att börja snurra om man stannar plötsligt på vattnet. Detta är inget du behöver oroa dig för när du kör en Hov Pod.
 • Kjolen är uppdelad i flera utbytbara delar vilket minimerar kostnaden vid eventuellt behov att byta detta pga skada.
 • Hov Pod är testad för att garantera stabilitet och har framgångsrikt genomgått prov där två personer rädda en 100kg tung person ur vattnet.
 • Bränsletankens placering är strategiskt positionerad under det bakre sätet.
 • Bränsletanken, som omfattar 23 liter, är löstagbar vilket möjliggör tankning borta från svävaren. Detta minimerar risken för problem vid tankning.
 • Hov Pod har framgångsrikt genomgått och klarat den franska marinens säkerhetskontroller med bravur. Testet omfattar en teknisk del, brand och skyddsinspektion samt stabilitetstest och användbarhet.

  Övrigt

 • Hov Pods kjol består av 65 olika delar.
 • Bränsletanken är på 25 liter och löstagbar.
 • Olastad vikt: 275 kg (beror på motor) 4-taktsmotor väger mer.

  Eftersom svävaren väger under 1000 kg klassificeras den som lätt enligt de regler och bestämmelser som finns i Sverige.


  Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta oss!

 •  
  Copyright © 2008-2019, ChipManx Limited - www.hovpod.se - www.hovpod.eu